Terug naar het magazine

Duurzame mode Copy

Duurzame mode is een enorm breed begrip, maar wat is het nou precies? Eigenlijk is daar niet een enkel antwoord voor mogelijk. We merken dat er nog veel onbegrip is en/of greenwashing over dit thema en daarom hebben wij deze blog in het leven geroepen: om duidelijkheid te geven.

Duurzame mode of ‘fair trade’ mode heeft een algemene introductie nodig: mode die als voornaamste doel heeft om een zo’n klein mogelijke voetafdruk achter te laten, vaak is dit ook dan ‘slow fashion’. Dit heeft gevolgen voor de onderwerpen als textiel, transport, leveranciers, humane omstandigheden en de productieprocessen op elk vlak. Binnen Sophi Lou nemen wij elk onderwerp serieus en proberen hierin de meest duurzame keuze te maken die op dat vlak voor ons mogelijk is. En daarnaast gaan wij nog een stapje verder; we nemen namelijk het beperken van afval tijdens onze productieprocessen heel serieus en willen juist hierop heel veel impact halen.

Duurzame mode is dus voor ons: zero waste mode. Nu is hierop een andere uitleg nodig dan voor duurzame mode. Afval is namelijk een enorm groot probleem in onze huidige maatschappij. In een volgende blog zullen we je laten zien hoe erg de impact is van zoveel afval.

Wat je als consument moet weten over duurzame mode is vooral een stuk kennis over de onderwerpen waar je op moet letten tijdens een aankoop. We noemden al even textiel, transport enz. Alleen die kennis is niet een lijst van do’s en don’ts, het is een lijst met voor- en nadelen van onderwerpen. Op dit moment is het namelijk nog niet haalbaar om 100% duurzaam te zijn helaas, maar door je goed in te lezen en te weten welk voordeel opweegt tegen een bepaald nadeel, kun je op die manier een goeie keuze maken.

Hieronder een lijstje waar je direct op kan letten als je in een winkel een bewuste keuze wil maken bij de aanschaf van een product:

1. Let op de materialen.

Materialen hebben een enorme impact op de voetafdruk: het productieproces, verfbad en daarna de transport ervan zijn een belangrijk onderdeel hierin. Let dus op WAT voor materiaal het is. Uiteraard heeft de voorkeur voor zo natuurlijk mogelijk, maar ook daarin zitten verschillen, denk aan katoen tegenover eco katoen. Katoen word standaard bespoten met chemicaliën, terwijl eco katoen niet word bespoten maar wel de bodem erg uit put. Eigenlijk blijft dit onderwerp dus lastig, in een volgende blog zullen we eens materialen onder de loep nemen. Maar voor nu is de tip om met zo natuurlijk mogelijk te beginnen en voor een start over meer kennis van materialen: zie lijst van materialen op onze “product care” onderaan, met daarbij uitgelegd welke voor- en nadelen bepaalde materialen hebben.

2. Let op WAAR deze materialen gemaakt zijn

Productieprocessen in Europa hebben naar Nederland een redelijke reis achter de rug, maar niet zo lang als vanuit Bangladesh/China/India/Pakistan/Sri Lanka. Let er dus op dat je aankoop op een plek is waarvan het productieland (redelijk) dichtbij ligt.

3. Lees je in over een bepaald merk/winkel.

Laten zij iets los over hun productieprocessen op hun website? Besteden ze hier veel aandacht aan of is er een “capsule collectie” (een kleine collectie van een groter geheel) die duurzaam is? Als het laatste het geval is, spreken we vaak van ‘greenwashing’: een manier om te laten zien dat je het belangrijk vind, maar de meeste bedrijven hebben het niet als hun core business. Als er veel aandacht aan besteed word, kun je er vanuit gaan dit een belangrijk onderwerp is voor het bedrijf en dat zij het best mogelijke voor ogen hebben.

Meer inspiratie?

Lees gauw een van onze andere artikelen.