Zero waste mode, is zoals het woord het al zegt: mode zonder afval. Velen weten wel dat de mode industrie een vervuilende industrie is. Gelukkig groeit het verlangen naar verbetering steeds meer, zo is de zoekterm ‘sustainable fashion’ verdriedubbeld tussen 2016 en 2019.

Waarom dan afval?

Om onze werkwijze uit te kunnen leggen, staan hieronder een aantal cijfers van de vervuiling binnen de mode industrie. In 2015 zijn deze cijfers naar buiten gekomen, de verwachting is dat de cijfers in 2030 verdubbeld zullen zijn.

79 miljard kubieke meter water verbruikt
1.715 miljoen ton Co2 verbruikt
92 miljoen ton afval

En daar bovenop hebben we net het jaar 2020 gehad waarin een pandemie ons leven omgooide en ons koopgedrag veranderde. Het afgelopen jaar is daardoor heel veel kleding niet verkocht (denk aan alle kleine ondernemingen die hun zaak dicht moesten doen). Veel ondernemers reageren hierop met dat ze hopen dat deze kledingstukken mee kunnen naar een volgend seizoen, maar dat ze er niet zo zeker van zijn omdat er ook veel kleding bij zat die op een trend gekocht waren.

De cijfers in Nederland (cijfers van een aantal jaar geleden, niemand weet de exacte huidige cijfers):

21,5 miljoen onverkochte kledingstukken
Daarvan wordt 1,23 miljoen (5,7% van het totaal) verwerkt in autobekleding of verbrand.

Wat is 'zero-waste'?

Maar dat het anders moet, is natuurlijk niet een probleem die pas recent is ontstaan. Sinds 2018 proberen we bij Sophi Lou een inspiratiebron te zijn over hoe het anders kan en daarnaast mooie tijdloze producten aan te bieden die dus zero waste gemaakt zijn. Onze producten zijn zo uitgesneden op de stof, dat er bijna geen afval meer over blijft.

Neem bijvoorbeeld ons t-shirt, het eerste product van ons bedrijf waar een jaar lang onderzoek en perfectioneren in heeft gezeten: waar een regulier t-shirt een afval percentage heeft van 15-17%, heeft ons t-shirt nog maar 3%. En die 3% is overgebleven omdat wij een tijdloze pasvorm wilden met een hoog draagcomfort. Want op die manier kunnen wij garanderen dat je aankoop jou lang bevalt en als het jou toch niet zo bevalt, het in ieder geval nog aantrekkelijk is voor een nieuwe eigenaar. Want ook dat is zero waste: je wil namelijk niet dat het tijd gevoelig is waardoor het alsnog op de afvalberg beland.

De optelsom

Maar daarnaast houden we ook rekening met andere factoren zoals het textiel waarmee we werken, onze transport en productie, uiteindelijk gaat het ook om de totale optelsom. Zo heeft het textiel waar we mee werken altijd een uitvoerige draag- en was test doorgemaakt. Het textiel in samenwerking met de fabriek in Portugal, is samen zorgvuldig geselecteerd en de andere materialen zijn ‘deadstock’ materialen: materialen die een ander bedrijf over geproduceerd heeft en niet gebruikt.

Daarnaast wordt onze collectie in kleine oplages gemaakt in een kleine fabriek in Portugal, dit gaat alleen om de producten waar wij zeker van zijn dat er vraag naar is. Alle overige producten worden handgemaakt op verzoek in ons eigen atelier in Zwolle.

Meer inspiratie?

Lees gauw een van onze andere artikelen.